Calatoria cu masina

Harta rutiera a Turciei: AICI

Codul circulaţiei rutiere şi semnalizarea rutieră în Turcia sunt conforme cu reglementările internaţionale.

În cazul în care călătoriţi în Turcia cu un autovehicul, condus de către o altă persoană decât proprietarul acestuia, intrarea în Turcia va fi permisă de către Autorităţile vamale numai după prezentarea următoarelor documente:

1. Actele maşinii, inclusiv cartea verde;

2. O împuternicire (procură) din partea proprietarului autoturismului (persoană fizică sau juridică), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din România în Turcia şi retur. Atenţie! Procura trebuie să fie autentificată la notar şi apostilată.

3. O traducere a procurii în limba turcă, efectuată de un traducător autorizat, legalizată de notar şi apostilată.

Pentru autoturismele închiriate, trebuie să prezentaţi contractul de închiriere şi traducerea acestuia în limba turcă, legalizată şi apostilată. Conform Acordului internaţional Interbus, la care au aderat si România si Turcia, in cazul in care conduceţi un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv şoferul) care nu face curse regulate, ci in mod ocazional, este necesar să aveţi o licenţă Interbus. În cazul în care conduceţi un microbuz care efectuează curse regulate în Turcia trebuie să obţineţi în prealabil, de la Ministerul român al Transporturilor şi Infrastructurii, documentele necesare pentru transport internaţional.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului:
În Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor şi a aparatelor antiradar este interzisă şi este considerată infracţiune, pedepsită cu amenzi cuprinse între 2700 lire turceşti, cu achitarea imediată, sau 3600 lire turceşti cu achitarea la ieşirea din Turcia (echivalentul a circa 1500, respectiv 2000 Euro) şi confiscarea aparatului.

Permisul de conducere
Permisul de conducere auto emis de autorităţile române este valabil în Turcia pe durata dreptului de şedere menţionat pe viză.
Pentru perioade mai lungi de şedere este necesar un permis de conducere internaţional.

(sursa MAE)

Limitele de viteza
In localitati: 50 km/h
In afara localitatilor: 90 km/h (70 km/h pt. motociclete)
Pe autostrazi: 120 km/h (80 km/h pt, motociclete)
Camioane: 80 km/h in afara localitatilor si 90 km/h pe autostrada

Conducerea sub influenta alcoolului: in cazul in care nivelul de alcool in sange este de 0,05% sau mai mult, se aplica sanctiuni severe. Pentru conducatorii de masini ce tracteaza rulote sau remorci nivelul de alcool in sange acceptat este de 0%.

Permisul de conducere: permisul de conducere romanesc este valabil in Turcia.

Amenzi: se platesc pe loc. Vehiculele parcate neregulamentar pot fi ridicate.

Combustibil: benzina fara plumb si diesel sunt disponibile. GPL este disponibil in centre mari de reincarcare. Se permite transportul combustibilului intr-o canistra, dar numai daca este ignifuga. Cartile de credit sunt acceptate in benzinarii, verificati cu emitentul cardului daca il puteti folosi in Turcia inainte de calatorie.

Lumini: farurile de intalnire trebuie sa fie folosite in conditii de vizibilitate redusa in timpul zilei, si noaptea, in localitati.

Motociclete: purtarea de casti de protectie este obligatorie.

Asigurari: asigurarea de raspundere civila este obligatorie (Cartea Verde este acceptata).

Centura de siguranta: purtarea lor este obligatorie tot timpul pentru pasageirii din fata, iar pentru cei din spate numai in afara localitatilor.

Echipamente obligatorii in Turcia:

• Trusa de prim-ajutor
• Extinctor
• Triunghi avertizare

Alte reguli / cerinte in Turcia:

Utilizarea claxonului este interzisa in orase, in general, intre ora 22:00 pana la rasaritul soarelui.

Utilizarea pneurilor cu ghimpi este interzisa.

Se recomanda ca pneurile de iarna se fie folosite in conditii de ninsoare.

In caz de accident este obligatoriu sa apelati la politie.

(sursa: turistineuropa)