Arta bucatariei turcesti este foarte cunoscuta in Europa. Ea a fost influenţata mult de varietatea si anturajul multicultural al Imperiul Otoman. Totusi, cel mai mare impact asupra gastronomiei turcesti, a facut bucataria greceasca si cea a Orientului Mijlociu, dar a primit un amestec si din tradiţiile bucatariei antice turcesti al Asiei centrale.

Turcia este un adevarat paradis pentru gurmanzi, oferind o experienta de neuitat prin combinatia excelenta a gusturilor.

Legumele cele mai frecvent folosite sunt: vinetele, ceapa, capia verde, fasolea, roşiile, usturoiul, castravetele şi lintele. Salatele de legume sunt cele mai gustoase, daca se condimenteaza cu ulei de masline, lamaie si iaurt cu usturoi.

Printre fructe se numara: strugurii, pepenele galben, ciresele, lamaia, smochinele, piersicile, precum si diferite seminţe ca alunele, pistacia, nuca, migdalele şi sămânţa de brad.

Cele mai utilizate condimente sunt frunza de patrunjel, menta, cimionul, borşul, boia, etc.

Cele mai bune cascavaluri si  iaurturi se fac din lapte de oaie.

Orezul (pilav) si bulgurul (un amestec de grâu măcinat, fiert şi apoi uscat) sunt servite frecvent lângă mâncăruri. Fara orez nu se poate concepe bucataria turceasca.

Uleiul de măsline este forte mult folosit, mai ales pe teritoriile vestice a Turciei, unde se gasesc si cele mai multe plantaţii. Boabele de masline (verzi, negre şi roz) se servesc pe platourile reci.

Painea se coace din faina de grau, orz şi porumb. Painea traditionala turceasca este pida (pita) si tandir ekmegi.

Carnea – turcii sunt consumatori de carne, iar mielul este animalul cel mai utilizat in scopuri culinare, dar si carnea de vita sau de pui sunt la mare pret; daca nu se pregateste sub forma de frigarui sau de kebab, carnea va fi, in cele mai multe cazuri, tocata si condimentata cu ajutorul mirodeniilor diversificate, foarte aromate si, uneori, exotice

Feluri renumite de mancare
sursa: dietetik.ro
Döner kebap – poate cea mai cunoscuta specialitate, omniprezenta acum si in Romania, consta in carne stratificata pusa pe o tepusa verticala si facuta la foc direct si servita apoi intr-o pide (pita);

Şiş kebap – reprezinta carnea de miel sau de pui condimentata si facuta sub forma de frigaruie, la gratar;

Karniyarik – foarte popular in familiile traditionale turcesti, reprezinta vinete amestecate cu ceapa, usturoi, rosii si carne tocata, tot amestecul, extrem de delicios, fiind facut apoi la foc mic, la cuptor;

Meze – reprezinta esenta bucatariei turcesti din perspectiva unui necunoscator si consta intr-o alaturare numeroasa de gustari diverse, servite la inceputul mesei; in prinicpal se vor regasi branza, iaurtul, vinetele, sarmale cu orez, chiftelute sau alte tipuri de salate;

Menemen – este cel mai intalnit fel la micul dejun; este consistent, baza fiind alcatuita din oua, in care se amesteca apoi ceapa, rosii, ardei, masline si mirodenii, amestecul fiind gatit in unt incins sau in ulei de masline;

Baklava – cel mai cunoscut desert turcesc, extrem de dulce insa; reprezinta un foietaj stratificat, puternic imbibat in sirop de zahar si in miere, acoperit cu nuci pisate;

Kadayif – reprezinta bobite marunte de foietaj, folosite ca suport pentru branza dulce siropata, care in final formeaza kunefe, o alta specialitate;

Mancaruri traditionale pe care le puteti gasi in meniul unui restaurant turcesc:

Mic dejun
Sade omlet (omleta simpla)
Kasarli omlet (omleta cu cascaval)
Peynirli omet (omleta cu branza)
Sucuklu omlet (omleta cu ghiudem)
Pastirmali omlet (omleta cu pastrama)
Karisik omlet (omleta asortata)
Menemen (omleta cu rosii, ardei, ceapa)

Antreuri
Tursu (muraturi)
Beyaz Peynir (branza turceasca)
Yogurt (iaurt)
Haydari (iaurt cu menta)
Sarma (sarmale in foi de vita cu orez)
Humus (naut)
Ezme (zacusca iute)
Ciger (ficat de vita)
Imam Bayildi (vinete, ardei, rosii, usturoi)
Kozde Patlican (salata de vinete)
Yesil fasul ye (fasole verde)
Bamya (bame)
Tulum Peyniri (branza de burduf)
Geagic (o salata delicioasa din iaurt, castraveti, usturoi si marar)
Guzva (o salata savuroasa din vinete, kapia, usturoi, rosii, condimente)
Cacik (o salata de castraveti)
Salata de vinete cu dovleac
Chiftele turcesti

Ciorbe si supe
Patates Corbasi (Supa de cartofi)
Badem Corbasi (Supa de migdale)
Domatesli Pirinç Çorbası (Supa de rosii cu orez)
Kremali Fistik Corbasi (Supa crema fistic)
Ispanakli Bulgur Corbasi (Supa de linte-bulgur-spanac)
Tavuklu Sehriye Corbasi *Supa de pui cu fidea)
Sultan Corbasi (Supa sultanului)
Kremali Ispanak Corbasi (Supa de spanac cu smantana)
Iskembe Corbasi (Ciorba de burta)
Mahluta Corbasi (Ciorba de linte rosii)
Karnabahar Corbasi (Supa de conopida)
Mantar Corbasi (Supa de ciuperci)
Sehriyeli Sebze Corbasi (Supa de legume cu fidea)
Kremali Domates Corbasi (Supa de rosii cu smantana)
Kuzu Corbasi (Ciorba de miel)
Bezelye Corbasi (Supa de mazare dulce)
Ezo Gelin Corbasi (Supa de linte rosii cu menta)
Yayla Corbasi (Supa de iaurt)
Terbiyeli Pirincli Tavuk Corbasi (Supa de pui cu orez)

Carne
Mancare turceasca de miel (sau berbecut) cu legume la cuptor
Piept de pui cu sos de nuci
Miel cu lamaie si menta
Etli Patlican (Miel cu vinete)
Biberli Kuzu Kavurma (Sote miel cu piper)
Nohutlu Etli Patlican Dolmasi (Vinete umplute cu carne de vita)
Turlu (Legume asortate cu carne de vita)
Patates Musakka (Musaca de cartofi)
Vişneli Tavuk (Carne de pui cu sos de visine)
Kasarli Tavuk (Carne de pui cu mozarella)
Ispanakli Tavuk Dolmasi (Piept de pui umplut cu spanac)
Kapuska (Carne de pui cu varza)
Tavuk Dolmasi (Pui umplut)
Sarma Beyti (Carne tocata foietaj)
Adana Kebabi (Carne tocata iute)
Kofteli Iskender Kebabi (Kebab Iskender cu chiftele)
Bahcivan Kebabi (Kebab gradinar)
Çöp Şiş (Cotlet de frigaruri)
Tavuk Sis Kebap (Frigaruri de pui)
Sac Kebabi (Carne de vita cu rosii, ceapa, ardei)
Karisik Kebabi (Pui, carne tocata, vita, berbecut)
Yogurtlu Kebabi (Carne de vita, paine speciala prajita, iaurt)
Kanat (Aripioare de pui)
Kuzu Sis (Frigaruri de oaie)
Dana Sis (Frigaruri de vita)

Peste
Kalamar (Calamari)
Cupra (Dorada)
Levrek (Lup de mare)
Karides (Creveti)
Kalkan (Calcan)

Deserturi
Baclava
Cataif (o prajitura delicioasa)
Cocktail de pepene rosu, zmeura si menta)
Kestane Şekeri (Castani in sirop)
Kestane Cicegi (Flori de castan)
Kayisi Tatlisi (Desert de caise)
Irmik Helvasi (Desert cu gris)
Guvecte Tahin Helvasi (Halva cu tahina in cuptor)
Kunefe (Cataif cu branza)
Muhallebili Incir Tatlisi (Smochine uscate in budinca de lapte)
Tel Kadayif.
Zerde (Budinca de sofran)
Sekerpare.
Revani.
Cevizli Kuru Erik Tatlisi (Desert cu prune si nuci)
Incir Tatlisi (Smochine uscate cu nuci)
Tahin Pekmez (Melasa din struguri si tahina)
Un Helvasi (Halva)
Kabak Tatlisi (Suc de fructe cu butternut)
Kaymakli Ayva Tatlisi (Gutuie cu crema turceasca)
Ayva Tatlisi (Gutuie in suc propriu)
Cilek Sos (Topping de capsuni)
Asure (Budinca lui Noah)
Dondurma (Inghetata)
Kemalpasa (Gogsele cu sirop)
Sutlac (Orez cu lapte)
Cafea turceasca